DARWINS WORMENBOEK

In 1882 verscheen de laatste door Charles Darwin gecorrigeerde versie van zijn wormenboek.  Het was het laatste boek dat nog van zijn hand verscheen. In het boek gaat Darwin in op de levenswijze van regenwormen en op de gevolgen van al hun gewroet onder de grond. Doordat de wormen aarde omhoog brengen verbeteren ze de structuur van de bodem, verhogen ze de plantengroei en bedekken ze langzaam door mensen op de bodem achter gelaten spullen, tot zelfs complete gebouwen aan toe. Met simpele maar doeltreffende proefjes laat Darwin zien hoe wormen leven en dat ze zelfs enige mate van intelligentie bezitten.

In 2019 verscheen Darwins wormenboek bij APMBoek als paperback. In 2021 is een gebonden uitgave opgenomen in de serie DARWINS MEESTERWERKEN.

Het is de vertaling van het laatste door Darwin geschreven boek: The formation of vegetable mould, through the action of worms with observations on their habits. Seventh thousand (corrected). John Murray, London, 1882.”

CHARLES DARWIN. HUMUSVORMING DOOR WORMEN, MET OBSERVATIES OVER HUN LEVENSWIJZE.
APMBoek, 2021.
ISBN 978-90-8311-501-6  € 24,50

Een succesvol boek!

Het laatste boek dat Charles Darwin schreef, één jaar voor zijn dood, gaat, zoals hij het zelf noemde, over een onbeduidend onderwerp. Maar hij keerde daarmee terug naar een ontdekking, vlak na zijn reis met de Beagle gedaan, over de gevolgen van de activiteit van aardwormen, die omschreven werd als ‘een nieuwe geologische kracht’.

In de meer dan veertig jaar na die ontdekking verzamelde hij op de hem kenmerkende wijze gegevens over het belang

 

van aardwormen bij erosie van het land, de vruchtbaarheid van de bodem en het bewaren van oude gebouwen. En verdiepte hij zich in de intelligentie van wormen.

Het boek had geheel tegen zijn verwachting in groot succes. In de maanden na verschijnen werden er meer exemplaren van verkocht dan van zijn ‘Origin’ toen dat gepubliceerd werd!

 

Recensies Darwins Wormenboek

Jelle Reumer
Jelle Reumer
Lees verder
"Weinig dieren zijn ecologisch zo belangrijk als wormen. Charles Darwin schreef er een boek over, dat nu eindelijk is vertaald."
Menno Schilthuizen
Menno Schilthuizen
Lees verder
"Eindelijk een Nederlandse vertaling van Darwins laatste en meest eigenzinnige, heldere en enthousiaste boek."
Redmond O'Hanlon
Redmond O'Hanlon
Lees verder
"Dit is hét boek dat Darwin heerlijk vond om te schrijven. Hier zie je de wetenschapper van dichtbij. Leg het naast je bed. Het is verrukkelijk."
Vorige
Volgende